Tips om ransomware te verkleinen.

Virusscan en dagelijkse back-up.

De kans op dataverlies bij ransomware is groot, daarom is het belangrijk om besmetting te voorkomen en regelmatig te back-uppen voor als dit toch gebeurt.

Volg onderstaande tips om de kans op virussen en cryptoware te verkleinen:

  1. Installeer een goede virusscanner en zorg dat deze minimaal 1 keer per dag automatisch bijwerkt.
  2. Houd alle software up-to-date, waaronder besturingssysteem, internetbrowser, browseraanvullingen en populaire programma’s, zoals Adobe Reader. Met ScanCircle zie je snel hoe je pc ervoor staat. Voor software als Adobe Flash of Javascript is uitschakelen of beperkt instellen aan te raden.
  3. Klik niet op bijlagen en links in e-mails, tenzij je zeker weet dat het vertrouwd is. Twijfel je, kijk dan op Fraudehelpdesk op de Opgelicht website of de e-mail daar voorkomt. Zo niet, wacht dan een dag en controleer nogmaals.
  4. Cryptoware is vaak een uitvoerbaar .exe-bestand, vermomd als ander soort bestand, bijvoorbeeld een pdf-document. Schakel daarom bestandsextensies weergeven in.
  5. Er is ook software die zich speciaal richt op het voorkomen en stoppen van ransomware-versleuteling.
    • HitmanPro.Alert: zo’n €30 per jaar, werkt tegen de meeste varianten. Eenvoudig in gebruik, maar lijkt soms te conflicteren met antivirussoftware.
  6. En nogmaals: back-ups maken. Dat is sowieso verstandig, maar bij ransomware-besmetting vaak het enige redmiddel om verlies van al je gegevens te voorkomen.

Bestel Back-up online

Met (Apple’s) MacOS en Linux loop je veel minder risico. Maar ook deze systemen kunnen besmet worden.

Bron: Consumentenbond.nl